Kaffens historie
Kaffens oprindelse
Kaffebønnen har en konfliktpræget og mystisk rejse, fra oprindelsen i Etiopien, videre til Arabien og Mellemøsten, hvor den fik afgørende betydning for dannelsen af det åndelige og sociale liv i Mellemøsten i middelalderen. Og videre til Vesten
og resten af verden hvor den har haft en uigenkaldelig påvirkning på kulturen hvor den nu er en af verdens største industrier.
Kaffen stammer fra bjergområdet Kaffe i Etiopien, hvor kaffetræet Coffea Arabica lever vildt. Befolkningen spiste til at starte med de saftige bær, men fandt senere ud af at udnytte bønnernes aromatiske smag.
Legender fortæller om at kaffen blev udbredt fra Etiopien til Mellemøsten af en yemenitisk købmand, som på en rejse til Etiopien blev budt på en varm og opkvikkende drik af de lokale.
I begyndelsen af 1700-tallet blev der kun dyrket kaffe i Arabien, men med Sultan Selim Den Første erobringer af Mellemøsten blev den udbredt og man forsøgte også at dyrke kaffe i Tyrkiet, dog uden held, idet kaffeplanten krævede et
helt særligt klima.
Det var derimod portugiserne og hollænderne der bragte kaffen ud af Arabien og til deres kolonier på Sri Lanka og Java hvor der var gode klimaforhold til kaffeproduktion.
Kaffens indtog i Europa og Danmark
Europærernes kendskab til kaffe stammer fra Venedig hvor italienske købmænd i 1615 startede med at importere kaffe og europærerne blev hurtigt vilde med kaffe. Også danskerne fulgte trop og i 1700-tallet var kaffen et vigtigt samlingspunkt og statussymbol for det bedre borgerskab.
Senere blev det mere udbredt og Danmark var inden 2. verdenskrig, verdens mest kaffedrikkende nation. Med krigen måtte de kaffeelskende danskere undvære kaffe og drikke erstatning.
Efter krigen blev kaffe hurtigt populært igen og kaffemaskinen gjorde det nemt at brygge kaffe og i dag drikker hver indbygger i gennemsnit tre til fire kopper kaffe dagligt og der står en kaffemaskine i de fleste danske hjem og på næsten alle kontorer, hvor danskerne danner bånd over en god kop kaffe.
I løbet af de senere år er folk begyndt at gå mere op i kaffe. Nogle nyder en kop sort filterkaffe, mens andre sætter mere pris på en cappuccino eller caffe latte. Det er derfor vigtigere end nogensinde før at tilbyde kvalitetskaffe til sine medarbejdere og gæster.
Som et af de få lande, er der i Danmark gratis kaffe på næsten alle arbejdspladser. Kaffen er mere end blot et koffein boost, for mange er turen til kaffemaskinen et vigtigt socialt element, hvor man møder sine kollegaer.
Derfor er en kaffeløsning med mange spændende varianter et godt og billigt gode til dine medarbejdere.